top of page

EGYENLŐ ESÉLYEKÉRT ALAPÍTVÁNY

Bemutatkozás

A csömöri Központ létrehozása Szekeres Tiborné (ahogy sokan ismerik: Szekeres Erzsi) nevéhez köthető. Halmozottan fogyatékos fiát nevelő anyaként a ’80-as években szembesült azzal, hogy mennyire nem megoldott a fogyatékos személyek ellátása, rehabilitációja Magyarországon, mekkora kihívást jelent a családnak, a szülőknek a sérült gyermek szakszerű nevelése, fejlesztése, és elhelyezése. Mindezt úgy, amely a hozzátartozók számára is megnyugtató és elfogadható legyen, és ahol maga a sérült személy is jól érzi magát.

A ’80-as években a sérült emberek nagy, elkülönített intézményekben, a lakóhelyüktől távol éltek, ahol egészségügyi szempontok alapján beteg embernek tartották őket. Az intézményben élő személyek és a külvilág között alig volt kapcsolat, a sérült és fogyatékos személyek szinte „láthatatlanok” voltak a társadalom számára.

Több, mint három évtizedes kitartó munka eredménye az, ami ma Csömörön az Ibolya utcában látható.

A csömöri Központot jelenleg két szervezet működteti szoros együttműködésben. Az Egyenlő esélyekért! Alapítvány fogyatékos személyeknek nyújt szociális szolgáltatást, lakhatást, nappali ellátását, fejlesztést, szabadidős programokat Csömörön és a hamarosan megnyíló tápióbicskei részlegén. Az Összefogás az Egyenlő esélyekért Nonprofit Közhasznú Kft. a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását vállalta fel nonprofit tevékenységként.

junialis-3.jpg
Bemutatkozás

Küldetés

Egyenlő esélyeket! Olyan országban, társadalomban szeretnénk élni, ahol a sérült emberek az állapotuknak megfelelő támogatásokban részesülnek, amiből kiválaszthatják és megvásárolhatják maguknak a legmegfelelőbb szolgáltatásokat. Az Egyenlő esélyekért! Alapítvány közhasznú nonprofit szervezetként 2000 óta foglalkozik fogyatékos és súlyosan, halmozottan fogyatékos személyek ellátásával. Az Alapítvány célja, hogy fogyatékosságtól, betegségtől, szociális helyzettől függetlenül minden személy számára biztosítsa a szükségleteinek és igényeinek megfelelő korszerű ellátást, illetve számos választható területen a foglalkoztatást, a közösséget, a társadalmi együttlét lehetőségét. A Központ felépítése és működése a fogyatékos emberek jogainak érvényesülésén, a normalizáció és az inklúzió elvén alapul. A Központ kliens-központú megközelítéssel, megismerve és megkérdezve az ellátott személyeket, rugalmasan biztosítja a meglévő keretein belül a kliensek számára elfogadható szolgáltatást. A Központ minden fogyatékossági típusból (értelmileg akadályozott, mozgáskorlátozott, autizmus spektrumzavarral élő, súlyosan halmozottan fogyatékos, hallássérült, látássérült személyek) fogad klienseket, akiknek személyre szabott, egyéni formában szolgáltat. Az egyéni megközelítés teszi lehetővé a halmozott sérüléssel, társuló pszichés zavarral, mentális betegséggel élő személyek komplex és hatékony ellátást. Annak érdekében, hogy a Központ által ellátott sérült személyek az élet minden területére egységes szemléletű ellátást kapjanak, a Központ munkatársai szoros együttműködésben, folyamatos team munkában végzik tevékenységüket. * Az Egyenlő esélyekért! Alapítvány az ÉTA Országos Szövetség tagszervezete.

EGYENLŐ ESÉLYEKÉRT ALAPÍTVÁNY

Elérhetőségek

Elérhetőségek

Székhely

2141 Csömör, Ibolya utca 19.

Telefonszám

+36 28 445 721

+36 28 445 722

Mobil

+36 30 462 4049

E-mail

Alapadatok

Adószám: 18688090-2-13, Besorolás: közhasznú, Bírósági ny.sz.:Pk.60244/2000/2, Bejegyzés dátuma: 2000.07.05.

Működési engedély: PEC/001/2495-1/2014, Ágazati azonosító: S0060117

EGYENLŐ ESÉLYEKÉRT ALAPÍTVÁNY

Munkatársak

Képviselő

Szekeres Tiborné

Kurátor

Tel.: +36 28 455 725

Mobil: +36 30 931 4801

Támogatott Lakhatás intézmények

Terbócsné Hajdú Barbara

Intézményvezető

Mobil: +36 30 511 6871

Ápoló-gondozó Otthon

Bátovszky Gábor

Intézményvezető

Mobil: +36 30 0118628

Egészségügyi részleg

Tóthné Páttke Gréta

Vezető ápoló

Mobil: +36 30 252 7962

Nappali Gondozó

Monostori Katalin

Intézményvezető

Mobil: +36 30 511 6770

TÁPIÓLAND Tápióbicskei Központ

Kérdő Bernadett

Intézményvezető

Mobil: +36 30 320 3993

Szabadidő szervező

Lovas Bogáta Ágnes

Mobil: +36 30 511 6859

Szociális munkás/Esetfelelős

Bodó Kinga

Titkárság

Szécsi Katalin

Tel.: +36 28 445 725

Mobil: +36 30 462 4049

Munkaügy

Szabó Éva

Tel.: +36 28 445 721 / 107-es mellék

16807303_1823566124559247_8793560238236965479_n.jpg

Gyerekek

A Csömöri Központ a kezdetektől fogva követi azt az elvet, hogy lakói élhetnek párkapcsolatban, házasságot köthetnek, vállalhatnak gyermeket. A szervezet hazánkban az egyetlen olyan intézmény, amely nyíltan vállalja, hogy amennyiben lakói úgy határoznak, támogatja a gyermekvállalását. A 30 éves működés során összesen 29 gyermek született az intézményben, amiben a szülőket és gyermekeket is szakemberek támogatják .

junialis-12.jpg
Gyerekek

Önkéntesek fogadása

Az Egyenlő esélyekért! Alapítvány munkájához rendszeresen csatlakoznak önkéntesek, akik közreműködnek pl. az Alapítványnál élő fogyatékos személyek segítésében, kísérésében vagy fejlesztésében. Alapítványunk folyamatosan felmerülő karbantartási (festés, kőműves munkák, asztalos munkák, burkolás, kertészeti tevékenységek stb.) munkák elvégzéséhez várja az önkéntesek jelentkezését.


Az Alapítvány fogad:

  • középiskolai tanulókat, akik a kötelező 50 órás közösségi szolgálatot teljesítik,

  • szociális, gyógypedagógiai terültről érkező főiskolásokat, egyetemistákat szakmai gyakorlat céljából,

  • AISEC-en keresztül külföldről érkező önkénteseket,

  • bárkit, aki szívesen segítené az Alapítvány munkáját, vagy az intézményben élő személyeket.

Önkéntes munkával kapcsolatban bővebb információ kérhető:

Intézményvezető:

Terbócsné Hajdú Barbara

Mobil: +36 30 511 6871

Email: terbocs74@gmail.com

Önkéntesek fogadása

Érdekvédelem

Az Egyenlő esélyekért! Alapítvány tagja a ÉTA Országos Szövetségnek valamint a CÉHálózat Egyesületnek, mely civil érdekvédelmi szervezetként segíti azokat a civil szervezeteket, melyek hosszútávon vállalták a fogyatékossággal élő személyek szociális alap- és szakosított ellátását, foglalkoztatását.

Egyenlő Esélyekért Alapítvány lakóinak érdekvédelme:

A lakók érdekeit és jogait az Érdekképviseleti Fórum képviseli. A lakó és hozzátartozója (gondnoka) panasszal élhet az intézmény vezetőjénél, vagy az Érdekképviseleti Fórumnál az intézményi jogviszony megsértése, különösen személyiségi jogainak, kapcsolattartásának sérelme, továbbá az intézmény dolgozóinak szakmai, titoktartási és vagyonvédelmi kötelezettségeinek megszegése esetén, illetve az ellátás körülményeit érintő kifogások orvoslása érdekében.

 

Az Érdekképviseleti Fórum tagjai:

A lakógyűlés által megválasztott 2 személy -

A dolgozók képviselője, 1 fő -

A szülők (gondnokok) képviselője, 1 fő -

A fenntartó, Egyenlő esélyekért! Alapítvány képviselője, aki az Érdekképviseleti Fórum elnöke. -

Az Érdekképviseleti Fórum megalakításáról és rendszeres összehívásáról a fenntartó gondoskodik.
Az ellátottak fordulhatnak az ellátott jogi képviselőhöz is, akinek az elérhetősége az intézményben kifüggesztésre került a hirdetőtáblán, és az összes szolgáltatási helyszínen.
Különböző peres és egyéb jogi ügyekben jogász szakember segítségét kéri az Alapítvány.

Érdekvédelem

Pályázati beszámoló

Pályázatunk megvalósítását az eszközök beszerzésével és a csoportok megbeszélésével kezdtük. A két csoporthoz, melyeken az adventi készülődéshez kapcsolódtak az alábbi eszközöket, anyagokat szereztük be: Az első csoporthoz az adventi koszorúk alapanyagához díszítő elemeket, gyertyákat, koszorú alapot vásároltunk. A második csoporthoz a mézeskalács készítéséhez méz, liszt, porcukor, margarin, mézeskalács fűszerkeverék és díszítéshez magokat és cukordrazsét vettünk. A formák kinyomásához kinyomó formákat vásároltunk. A szabadidős tevékenységhez a Dekatlonban az alábbi eszközöket vásároltuk: Focilabda, pingpong ütő, háló, labda. A Zumbához pedig polinomokat vásároltunk. Az első csoportunkat november végén tartottuk. Lakóink számára plakátokat készítettünk és meghirdettük az eseményt. Napokkal előtte mér többen kérdezősködtek, nagyon készültek lakóink. A meghirdetett idő előtt már sokan vártak a közösségi szoba előtt, ahol a már előkészítettük a foglalkozáshoz az anyagokat. Az asztalokon kitéve különböző mécsesek, díszítő elemek et tett ki az 5 fő segítő, akik segítettek a ragasztópisztoly és díszítő elemek használatában. Fotóval dokumentáltuk a folyamatot és az elkészült alkotásokat. Következő foglalkozásunkat december elején, szombaton tartottuk. Igyekeztünk a csoportba bevonni minden lakónkat, ezért nem csak a közösségi szobában tartottuk a foglalkozást, hanem körbevittük a begyúrt mézeskalács tésztát és a külön lakóegységekben lakók is részt tudtak venni a foglalkozáson. A meggyúrt tésztát kinyújtottuk, különböző karácsonyi alakzatú (fenyőfa, télapó, rénszarvas, egyéb) előre fertőtlenített liszttel beszórt asztalokon nyújtottuk, szaggattuk, majd feldíszítettük a karácsonyi figurákat. Kandírozott apróra vágott narancshéjjal, mogyoróval, színes cukordrazséval és szotyolával díszítettük. Kifejezetten jó érzés volt az asztalon szabadon elsimítani és fontos volt a megélés, hogy az anyaggal szabadon érintkezhettek és szabadon alakították a formákat. Ez szabadságot adott és mire programunk végére értünk a karácsony halk zenéje és a friss mézeskalács illata karácsonyi hangulatot teremtett a résztvevő fiataloknak és az öt csoportvezetőnek is Nappali ellátás programja Az ÉTA pályázatának beadásakor idén arra gondoltunk, hogy a nappali ellátásban résztvevő szolgáltatást igénybevevő személyek nagyon szeretnék meglepni barátaikat, családtagjaikat ajándékokkal. Nem csak a karácsonyi ünnepeken, hanem bármilyen más ünnepi alkalommal vagy csak azért, mert szeretnének valakit megajándékozni. Nappali ellátásunkban ugyanúgy fogadunk enyhébben sérült embereket, mint súlyos-halmozottan fogyatékos szolgáltatást igénybevevő vagy autista személyeket. Fontos számunkra, hogy a foglalkozásokból mindenki ki tudja venni valamilyen módon a részét, mindenki tudjon örömet szerezni másoknak, miközben örömét leli maga is az ajándék készítés folyamataiban. Ezért ebben az évben hűtőmágnes, kulcstartó és „manó” alkatrészeket vásároltunk, illetve minden ehhez szükséges kiegészítő dísz kelléket. Az ünnepekre nagyon sok manó, kulcstartó és hűtőmágnes készült már és ezt folytatni is szeretnénk tovább. Támogató partnerünk az ÉTA Országos Szövetség: https://eta-szov.hu/

Pályázatok

VELUX ALAPÍTVÁNYOK

A dán Velux Alapítványok támogatásával épült az Alapítvány tápióbicskei részlege – TÁPIÓ LAND -, mely 24 fogyatékos személy részére nyújt majd lakhatást (támogatott lakhatás, rehabilitációs célú otthon), képzési lehetőséget, munkavállalást, munkatapasztalatot, lehetőséget az önrendelkező, önellátó életre.

GE HEALTHCARE MAGYARORSZÁG KFT.

GE Healthcare Magyarország Kft. mérnökségi csapata által meghirdetett tárgyi eszköz adományozás pályázatán az alapítvány pályázati anyaga pozitív elbírálásban részesült. 2020 május 13-án kaptunk 30 monitort, 23 egeret, 19 billentyűzetet. Ezúton is nagyon köszönjük!

E.ON PRO BONO

Az E.ON Hungária felelősségvállalás rendszere keretében idén harmadik alkalommal ajánlotta fel civil szervezetek számára pro bono támogatást. Alapítványunk az E.ON Pro Bono Program keretében arra pályázott, hogy pénzügyi szakemberek bevonásával átgondolja fenntarthatóságát, megtegye a szükséges változtatásokat annak érdekében, hogy bevételeket generáljon és szociális tevékenységét finanszírozza. Az E.ON munkatársak magas szintű szaktudással, nyitottsággal, megismerve a szociális terület kihívásait, adták át tudásukat, tettek javaslatokat a szervezet stabilizálása érdekében.

2019. szeptember 4-én két órában – Diagnózis alkalom – lehetőségünk volt bemutatni szervezetünket és a jelenlegi kihívásokat, majd 2019. szeptember 23-án egy egész napos Pro Bono Maratonon vettünk részt, ahol a szakemberekkel közösen tekintettünk át olyan területeket, amelyek megoldásra szorulnak, illetve kaptunk javaslatokat azok fejlesztésére, változtatására.

Ezúton is köszönjük az E.ON-nak a kezdeményezést, a bevont kollégáknak a támogatást és az  Önkéntes Központ Alapítványnak a közreműködést.

bottom of page